хеадер
 

 

Nemamo PRITISKE od POLITIČARA

 

 

Viši tužilac u Vranju Danijela Trajković izjavila je prilikom današnjeg susreta sa predstavnicima medija da ona lično, ni ostali tužioci i zamenici na ovom području ne trpe pritiske izvršne vlasti.

- Otkad sam na čelu Višeg javnog tužilaštva (VJT), od 1. januara 2015. godine, nisam imala nijedan problem tog tipa. Na mene niko nije vršio bilo kakav pritisak, a ne znam ni za jedan slučaj da se to desilo nekom drugom kolegi, bilo u Višem ili osnovnim tužilaštvima na našoj teritoriji. Niko mi se od zamenika nije požalio - rekla je Trajkovićeva.

Ona je dodala da je dobra stvar što tužilačka organizacije odskora ima poverenika za zaštitu samostalnosti tužilaca u liku Gorana Ilića, predsednika Udruženja tužilaca Srbije i zamenika republičkog tužioca.

- Sada mi tužioci imamo mogućnost da se obratimo njemu kada imamo takve, nedozvoljene pritiske. Zakon o borbi protiv korupcije nam takođe pruža mogućnost da prijavimo  pritiske političara, funkcionera, javnih ličnosti na funkciji.

Tako da smo dobili određeni vid zaštite u tom smislu - rekla je viša tužiteljica novinarima.

Ona je podsetila da se u sastav tužilaštava neminovno ulazi sa uticajem politike, jer u Državnom veću tužilaca (DVT) sedi ministar pravde, a činjenica je da pri izboru tužilaca predlog DVT ide pred Vladu Srbije.

- Venecijanska komisija je stavila primedbe na takvu proceduru i ima naznaka da će se nešto menjati u izboru tužilaca, što bi još više trebalo da relaksira naš rad u smislu eventualnih uticaja sa strane. Cilj je isključenje uticaja politike na izbor tužilaca - zaključila je Trajkovićeva.

Ona je prilikom današnjeg susreta sa predstavnicima medija rekla da su dva zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju prošle godine novčano kažnjena zbog neažurnosti u radu.

Istakla je da je zadovoljna saradnjom sa lokalnim novinarima, dok su ažurnostu tužilaštava u davanju informacija u novije vreme potvrdili i sami predstavnici medijskih kuća.

 

Današnji susret sa novinarima iz VJT je nazvan „Novinarska kafa sa tužiocem“.

Trajkovićeva je navela da je cilj ovakvih sustreta „usavršavanje dosadašnje saradnje i bolja međusobna komunikacija, ukazivanje na eventualne probleme u saradnji tužilaštvo – mediji i upoznavanja sa novim zakonskim rešenjima“.

D. Dimić

izvor Vranjske novine

 

Novinarska kafa sa TUŽIOCEM

U Višem javnom tužilaštvu organizovan je sastanak „Novinarska kafa sa Tužiocem“ kojoj su prisustvova novinari redakcija iz Vranja, Bujanovca, kao i dopisnici beogradskih i medija sa juga Srbije.

Danijela Trajković, viši javni tužilac, kaže da je cilj ovakvog okupljanja  usavršavanje dosadašnje saradnje i bolje međusobne komunikacije,  kao i ukazivanje na eventualne probleme u saradnji „Tužilaštvo - mediji“ ali i upoznavanje sa novim zakonskim rešenjima.

Ovakvi sastanci su deo naše komunikacione strategije koju sprovodimo, a cilj je ostvarivanje veće transparentnosti rada tužilaštva.

Kada sam preuzimala mandat u svom šestogodišnjem planu rada navela sam i stavku da nam je cilj upravo postizanje
javnosti rada našeg organa.

Više puta sam potencirala koliko je važna uloga medija i novinara u našem radu.

Uloga i izveštavanje medija nam veoma znači, pomaže nam u postupcima, jer imamo podršku na neki način da se izborimo za neke stvari
- kaže Trajkovićeva.

Ona je posebno istakla značaj izveštavanja medija u procesima borbe protiv korupcije.

U kontekstu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije od 1. marta biće formirana odeljenja za korupciju sa sedištima u apelacijama pri višim tužilaštvima.

Naši predmeti biće vođeni u Nišu, gde će za područje jugoistočne Srbije biti sedište ovakvog odeljenja.

Postojaće rukovodioci tih tužilaštava, koji će se birati na predlog viših tužioca.

Pored ovoga, formiraju se i posebna odeljenja policije za borbu protiv korupcije pri policijskim upravama
- navodi Trajkovićeva.

Ona dodaje i da se za rad pri odeljenjima za borbu protiv korupcije prijavilo troje troje tužioca, i to jedan iz OJT u Vranju, a dvoje iz OJT U Vladičinom Hanu.

izvor OK radio
 
 
 

© 2007 Више Јавно Тужилаштво Врање